Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, mer känd som bara Michelangelo, var en italiensk skulptör, målare och arkitekt som var verksam under renässansen. Han föddes 1475 i Caprese, Toscana. Michelangelo är mest känd för sina skulpturer, men han är också berömd för sina målningar och byggnadsverk.

Konstnär åt bland annat Medici-familjen

Michelangelo studerade under Ghirlandaio, som var en känd målare i Florens, när han var 13 år gammal. Han studerade också under Bertoldo di Giovanni, en mästare inom skulptur. Michelangelo arbetade under sin tid som verksam konstnär åt många av de mäktigaste familjerna i Florens, inklusive den mytomspunna Medici-familjen, och hans verk blev snabbt mycket eftertraktade.

Skulpturen ”David” – det mest kända verket

Michelangelo är mest känd för sin skulptur ”David”, en marmorskulptur av Bibelns David, som han skapade 1501-1504. Detta verk är en av de mest ikoniska skulpturerna genom tiderna och har blivit en symbol för Florens och hela Italien. Michelangelo skapade också många andra berömda skulpturer, inklusive ”Pietà” och ”Moses”, som finns i Peterskyrkan i Rom.

Arkitekten Michelangelo

Michelangelo var också en talangfull målare och hans mest kända målning är taket på Sixtinska kapellet i Vatikanstaten, där han målade många av de kända freskerna. Han var också en innovativ arkitekt och ritade flera av de mest berömda byggnaderna i Florens, inklusive Palazzo della Signoria och Palazzo Medici-Riccardi.